Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn bezocht door F4D De Peel

Vrijdag 13 juli kwamen de fietsers van de 60km route van Fiets4Daagse De Peel (met als startplaats Meijel) langs de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Velen namen een kijkje en stonden letterlijk ademloos stil en waren onder de indruk van wat ze hier zagen.

De Duitse militaire begraafplaats aan de Timmermannsweg 75 in Ysselsteyn (Limburg) is met 31.598 doden de grootste militaire begraafplaats in Nederland. Het is ook de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland. Er liggen voornamelijk omgekomen Duitse militairen van de Tweede Wereldoorlog begraven. Ook liggen er Nederlanders die in Duitse krijgsdienst (met name de SS) zijn gesneuveld.

Sinds 1976 wordt de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn verzorgd door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V, ook wel: de Duitse oorlogsgravendienst.

De Fiets4Daagse deelnemers kregen hier uitleg van Marius en Henriette (zie foto), twee duitse jongeren van 19 jaar, die dit als vrijwilligerswerk doen. Tijdens dit project verblijven en wonen ze een jaar lang in een accommodatie van het JOC Ysselsteyn, dat hier vlakbij gelegen is. Door dit vrijwilligerswerk leren ze ook de Nederlandse taal en doen ze een schat aan ervaringen op (op sociaal- en cultureel- vlak, maar ook op het gebied van uitgaan en ontspanning).

Het JOC Ysselsteyn zet zich in voor projecten georganiseerd voor jongeren en volwassenen omtrent vredes- en herinneringseducatie. We willen een brug slaan tussen heden en verleden om een cultuur van vrede en geweldloosheid te bevorderen. Het JOC bevindt zich direct naast de Duitse militaire begraafplaats en is verbonden aan de Duitse oorlogsgravendienst tevens steunt ze ook de (jeugd)werking en de educatieve visie van deze organisatie. Het JOC streeft geen economische, politieke of religieuze doeleinden na en is politiek neutraal.

Namens de organisatie van Fiets4Daagse De Peel, dank voor het gastvrije onthaal en jullie uitleg!

Voor meer informatie >>>KLIK HIER<<<

NTFU
NTFU