9 juli 2024
schrijf je nu in!

Stiphout is een dorp en voormalige gemeente in Noord-Brabant, dat sinds 1968 deel uitmaakt van de gemeente Helmond. In 2005 werd gevierd dat het 850 jaar geleden voor het eerst in de bronnen werd vermeld.

Sinds 1976 organiseert de gelijknamige stichting de Fietsvierdaagse De Peel met een startplaats in Stiphout., dit evenement heeft inmiddels een nationaal karakter gekregen en trekt jaarlijks vele Fietsliefhebbers naar Stiphout en de Peel.

Stiphout telt 5214 inwoners (1 januari 2016 )

Annexatie

Sinds 1968 behoort Stiphout dan ook tot de gemeente Helmond, en is deels een villadorp. Daarom is het een der rijkste dorpen van Nederland. Toch duidt de naam van de carnavalsvereniging: ‘Spurriezeiers’ nog altijd op de vroegere armoede. Spurrie was namelijk een armetierig gewas, dat enkel op de allerarmste grond werd gezaaid.

Natuur en landschap

Ten oosten van Stiphout loopt de Goorloop, een betrekkelijk ongeschonden zijbeek van de Aa. Ten noorden van het dorp ligt een kleinschalig akkerbouwgebied, en ten zuiden liggen de beemden van de Goorloop.

  • Stiphoutse Loop. De Stiphoutse Loop is een onaangetaste meanderende beek, die sind enkele jaren een beschermd natuurgebied is. De beek mondt uit in de Goorloop
  • Geeneindse Heide. Dit is een voornamelijk met Grove den beplant voormalig heide- en stuifzandgebied van ongeveer 500 ha. Het Kamerven en het Witven zijn de belangrijkste vennen hierin. Men kan er wandelen en fietsen. Fietsers kunnen op hun eigen tempo de uitgestippelde route verkennen bv via www.fietsen.123. of routes in Brabant.
  • De Zandbergen. Dit zijn de laatste overgebleven stuifzandvlaktes in de Stiphoutse Bossen. In totaal zijn het 3 losse vlaktes, die ieder jaar het toneel vormen van diverse activiteiten, zoals Mountainbikewedstrijden en Scouting wedstrijden (RSW)

Naburige kernen

Helmond, Mierlo-Hout, Nuenen, Gerwen, Aarle-Rixtel, Lieshout.

Voor specifieke start/finish-informatie van startplaats Stiphout (klik hier)

En wanneer u meer informatie wilt over een van de 3 startplaatsen van Fiets4Daagse De Peel, bezoek dan de een van de plaatselijke VVV’s .

Scherpenhuizen
VVV Helmond
Henk van Rooij
Weekkrant de Loop
5701 CrossMedia
Poeliersbedrijf Marjos
Bakkerij 't Bakkertje
Il Circo
Restaurant New Garden
Scherpenhuizen
VVV Helmond
Henk van Rooij
Weekkrant de Loop
5701 CrossMedia
Poeliersbedrijf Marjos
Bakkerij 't Bakkertje
Il Circo
Restaurant New Garden