9 juli 2024
schrijf je nu in!

Meijel, Kruispunt in de Peel. Historisch gezien kan er maar een plaats aanspraak maken op deze toevoeging. Met “Peel” wordt bedoeld,  het vroegere uitgestrekte hoogveengebied. Met “Kruispunt”, dat op oude kaarten uit 1692 van het Peelgebied in Meijel het enige kruispunt van wegen lag, omringd door moerassen.

De ligging in de open ruimte / natuur aan de Peel heeft mede de ontwikkeling van Meijel bepaald. Meijel ligt 25 km van Venlo, 20 km van Weert, 23 km van Roermond, 35 km van Eindhoven  en 16 km van Deurne.

Meijel, tot 1-1-2010 een zelfstandige gemeente en sindsdien een van de elf kernen van de Gemeente Peel en Maas. Een dorp met een hecht bebouwde kom en een open, agrarisch (‘Geworteld in ónze omgeving’) en natuurlijk buitengebied met ± 6000 inwoners, met een bijzonder eigen dialect  (zie heemkunde-vereniging Medelo) dat een eigen plaats heeft gekregen tussen de aangrenzende Limburgse dialecten en die van Oost -Noord -Brabant, een dorp met een scala  van meer dan honderd actieve verenigingen en stichtingen op zowel cultureel als sportief vlak. Gezellig en gastvrij dorp waar het goed toeven is zowel culinair als op de vele terrasjes.

Een unieke ligging temidden van de natuur, met goede verbindingswegen, voorzieningen en overnachtingsmogelijkheden in het centrum. Een prima uitvalbasis voor toeristen en recreanten voor hun ontdekkingstocht door de Peelregio, zowel fietsend als wandelend. Fietsers kunnen op hun eigen tempo de uitgestippelde route verkennen bv via www.fietsen.123 en fietsen-in-limburg.

In de nabije omgeving kunt u genieten van  prachtige bos- en natuurgebieden, waaronder natuurlijk het Nationale Park “de Groote Peel” alwaar wandelroutes zijn uitgezet over knuppelbruggetjes en de verende moerassige ondergrond. Daarnaast het Leudal met haar prachtige bossen, natuurgebied Scherliet in Grashoek, het kanaalgebied met haar mooie doorkijkjes, natuurgebied het Molentje, het gebied Widdonk met het afwateringskanaaltje Meijel-Neer en de schitterende Limburgse Maasvalleien. Een bezoek meer dan waard is het Openluchtmuseum Eynderhoof (een mooi peeldorp waar u terug gaat in de tijd).

Kortom, Meijel als uitvalbasis en startplaats van Fiets4Daagse de Peel  met uitgepijlde en tevens beschreven routes die u elke dag kennis laten maken met dit unieke stukje Nederland. Routes die met zorg zijn uitgezet en leiden langs zo weinig mogelijk drukke wegen om het recreatieve karakter te benadrukken.

Voor specifieke start/finish-informatie van startplaats Meijel (klik hier)

En wanneer u meer informatie wilt over een van de 3 startplaatsen van Fiets4Daagse De Peel, bezoek dan een van de plaatselijke VVV’s .

Reijnen heeft 't
Omroep P&M
Frerichsoord
Grand Café Goejje Meijel
de Peelfluiter
Reijnen heeft 't
Omroep P&M
Frerichsoord
Grand Café Goejje Meijel
de Peelfluiter