9 juli 2024

Spontane ontmoetingen in Joe Mann paviljoen tijdens F4D De Peel

De 45 en 60 km routes van donderdag 12 juli hadden een controlepost bij het Joe Mann-paviljoen te Best. Dit Paviljoen en het erbij gelegen natuurtheater dragen de naam van de Amerikaanse militair, die er op 19 september 1944 sneuvelde.

Bij de luchtlandingen op zondag 17 september 1944, onderdeel van Operatie Market-Garden, landde Pfc. Joe E. Mann nabij Son en Best. In de bossen hier, bevonden zich sterkere Duitse troepen dan verwacht.Bij een aanval van de Duitsers werd Joe Mann gewond aan beide schouders en kon hij zijn armen niet meer gebruiken. De volgende dag zat Mann met zes anderen in een schuttersput. Een handgranaat kwam vlak bij hem terecht; hij kon niet teruggooien wegens de verwondingen aan zijn armen. Hij riep: “Grenade!”en gooide zich ruggelings op de granaat.Hij stief kort na de ontploffing. Dankzij zijn opoffering werden er van de zes mannen in de kuil , slechts drie vrij lichtgewond, de rest bleef ongedeerd.

Voor meer informatie over Joe Mann en het paviljoen  >>>KLIK HIER<<<

Op deze bijzondere plek, tevens controlepost van Fiets4Daagse De Peel, vonden er spontane en toevallige ontmoetingen plaats met enkele fietsdeelnemers van de startplaats Stiphout.

Berend en Gaatske Sipma komen uit de verre provincie Groningen, om precies te zijn uit het ruim 10.000 inwoners tellende dorp Leek. Zij fietsen al 3 jaar mee vanuit Stiphout en overnachten telkens bij hun dochter en schoonzoon, die in Helmond wonen. Zij vinden de fietsroutes hier prachtig. Overigens blijken zij echte Brabant-gangers te zijn, want meer dan 15 jaar hebben ze telkens hun vakantie doorgebracht op een boerderij-camping in Bergeijk. Tot slot vertelt Gaatske nog, dat ze vorig jaar van de F4D-organisatie in Stiphout, een extra prijs hadden gekregen, omdat zij toen de deelnemers waren wiens woonplaats het verste van Stiphout lag.

Een toevallige ontmoeting heeft de schrijver, met zijn dorpsgenoten Jo en Sjan Smolenaars uit Meijel. Zij fietsen samen met Jos en Willemien Janssen uit de gemeente Peel en Maas. Vandaag is hun keuze gevallen voor een route vanuit de startplaats Stiphout. Gisteren waren ze gestart vanuit Weert en afgelopen dinsdag hadden ze een route gefietst vanuit hun woonplaats Meijel. Zij genieten zichtbaar, mede ook omdat zij zorgvuldig hun keuzes binnen de aangeboden fietsroutes hebben gemaakt. Iets dat ik vaker gehoord heb deze dagen. Een toenemend aantal F4D-fietsers wisselen tijdens deze vier dagen van startplaats. Een keuze, mede bepaald aan de hand van de toeristische informatie van alle 48 F4D-routes. Deze is voortaan tijdig beschikbaar, sinds het programma-boekje online staat en dus te downloaden is vanaf de F4D website ( www.fiets4daagsedepeel.nl ).

Henk en Thea van Zundert en Jos en Marie-Jose van de Ven komen uit Aarle Rixtel. Zij fietsen niet alle dagen mee met Fiets4Daagse De Peel, maar die dagen dat ze wel kunnen, genieten ze er ook volop van. En zoals op de foto te zien is, hoort een uitgebreide picknick er dan ook bij. Daarbij zit ook de “Vlugge Japie peperkoek” (wie kent deze niet van de Tv-reclame), met daarbij de waarschuwing op te letten, want zomaar ineens loopt er dadelijk eentje in de blo.. ko..)!
Verder vertellen ze blij te zijn dat ze nu een elektrische fiets hebben. Want nu kunnen ze de 45km routes fietsen (en met een gewone fiets zou slechts 30km mogelijk zijn). Ook dit is iets wat ik vaker gehoord heb deze dagen; de E-bike maakt het mensen mogelijk langere afstanden te fietsen, vandaar ook de toename bij de 60km routes. Tot slot willen ze nog de complimenten geven aan mensen die elk jaar weer de routes uitdenken. Hoewel ze deze omgeving heel goed kennen, komen ze toch weer vaak op onbekende plekjes, zoals ook nu weer, nabij dit Joe Mann paviljoen.

Tot slot nog een spontane ontmoeting, ook weer aan de picknick-tafel, met Frans en Riek plus Gerrit en Ans uit Gemert (achternamen hoeft niet hoor). Zij fietsen al ruim 13 jaar mee tijdens Fiets4Daagse De Peel en doen dan 3 of 4 dagen mee (de 45km-routes). Zij wisselen ook regelmatig van startplaats, maar de laatste jaren valt hun keuze toch op Stiphout. Doorslaggevend hierbij is de supergezellige “afterparty” op het F4D-terras met veel muziek en dans.  Ook vertellen ze over de dagelijkse loterij, geen gewone loterij maar eentje die gepresenteerd wordt met veel lol en plezier (“en… dan hier weer een vlaai voor elke taart…”). Kortom deze Fiets4Daagse De Peel kan voor deze “feestbeesten” niet meer stuk en dan moet het slotfeest (morgen vrijdag) nog komen……!!!!

Afsluitend, wil de schrijver alle bovengenoemde F4D deelnemers danken voor hun spontane medewerking en voor de mooie en waardevolle verhalen. Als een ding weer eens duidelijk is geworden dan is het:  “Meedoen met Fiets4Daagse De Peel is meer dan fietsen alleen. Het is ook een Fiets4Daagse die je moet beleven….!

NTFU
NTFU