9 juli 2024

25 jaar startlocatie Meijel

Meijelsen hebben altijd gehouden van hun dorp en zien het gewoon als hun plicht gasten te verwelkomen om te genieten van de natuur, de voorzieningen, de openheid en van een gastvrij en onvergetelijk verblijf in dat Kruispunt van de Peel. Dat kreeg nog eens extra aandacht toen, vanaf de “zeventiger” jaren, steeds meer toeristen naar Meijel kwamen en op 6 juli 1983 voor de eerste keer fietsers vanuit startplaats Deurne het dorp aandeden als etappeplaats tijdens Fiets4Daagse De Peel.

Na twee jaar, in 1985, werd Meijel hoofdetappeplaats van de Fiets4Daagse. Eén dag tijdens de Fiets4Daagse deden de deelnemers elk jaar Meijel aan. De toenmalige VVV samen met harmonie Eendracht en gemeenschapshuis het Kloster (de voorloper van gemeenschapshuis d’n Binger) organiseerde de ontvangst op het Alexanderplein en in het Kloster. Van begin af aan was er een goede samenwerking en was tijdens deze ontvangst het uitgangspunt: deelnemers aan de Fiets4Daagse een zo aangenaam mogelijk verblijf bezorgen en te laten genieten in het Meijelse. Hierbij waren toen al alle dagen mooie routes, livemuziek, de hobbyisten, het vermaken van de jeugd en de aankleding heel belangrijke factoren.

Na enkele jaren, met succes, als hoofdetappeplaats gefungeerd te hebben kwam in 1991 het verzoek vanuit Deurne om als 4e startplaats te gaan fungeren. Dit naast de toenmalige startplaatsen Deurne, Helmond en Venray. Omdat er al een behoorlijke organisatie stond voor de ontvangst heeft men er niet lang over na hoeven te denken om hier “ja” tegen te zeggen. Zodoende fungeerde Meijel in 1992 voor de eerste keer als een van de startplaatsen van Fiets4Daagse De Peel. Er werd een werkgroep gevormd met vertegenwoordigers uit de VVV, harmonie Eendracht, toer en wielerclub de Vélo en gemeenschapshuis het Kloster. Twee personen uit de werkgroep werden afgevaardigd naar het Algemeen Bestuur van Stichting Fiets4Daagse De Peel, om zo een bijdrage te leveren aan de totale, niet geringe, organisatie.

Het paste helemaal in het plaatje dat Meijel recreatief veel te bieden heeft en, ook niet onbelangrijk, dat dit door de toenmalige gemeente Meijel van harte ondersteund werd. Dit betekende dat er meerdere groeperingen bij gezocht moesten worden. Vele organisaties die wat voor de fietsers te bieden hadden gaven ondersteuning, namen plaats in de werkgroep of leverden vrijwilligers tijdens de 4 dagen. Een van die organisaties is toer en wielerclub de Vélo. Van begin af aan vertegenwoordigd in de werkgroep staat zij garant voor het uitzetten van drie mooie routes per dag en tijdens de Fiets4Daagse voor het uitpijlen en weer ophalen van deze pijlen. Ook de ondernemersvereniging leverde haar bijdrage in activiteiten en sponsoring.

Met Meijel als nieuwe startplaats was het voor deelnemers mogelijk om ook het (Midden) Limburgse land op de fiets te verkennen. Al snel was Meijel een succesvolle startplaats. Dat was mede te danken aan de inzet van een enthousiaste werkgroep, de vele vrijwilligers, de sfeervolle ontvangst met als bijzonderheid in de begin jaren de fraaie aankleding, verzorgd door de Meijelse fuchsialiefhebbers en de mooie routes van de Vélo. Tot op de dag van vandaag heeft dit alles er toe geleid dat vele fietsliefhebbers elk jaar Meijel als startlocatie van Fiets4Daagse De Peel kiezen.

De spontaniteit en saamhorigheid van toen zijn na 25 jaar nog altijd aanwezig bij de Meijelse inwoners. Dit alles om de deelnemers aan Fiets4Daagse De Peel mooie routes en een aangenaam en sfeervol verblijf aan te bieden.

Met de nieuwe Meijelse slogan “Peelgeluk voor jou en MeIJel” kijken we naar de toekomst. Peelgeluk is er voor iedereen. Peelgeluk moet je tijdens de Fiets4Daagse voelen en ervaren, samen genieten met je fietsvrienden, familie, deelnemers en Meijelse inwoners. Genieten van de mooie natuur in en om de Peel, de diversiteit aan routes, gezelligheid en sfeer tijdens de Fiets4daagse. Als werkgroep zijn we trots op deze mijlpaal. Trots op al die vrijwilligers en sponsoren. Ook tijdens dit jubileum zullen zij weer klaar staan tijdens de Fiets4Daagse die gehouden wordt van 26 t/m 29 juli vanuit startlocatie Zalencentrum d’n Binger. We nodigen iedereen uit, van jong tot oud, deel te nemen aan Fiets4Daagse De Peel, om samen met ons dit jubileumjaar te vieren.

Reijnen heeft 't
Omroep P&M
Frerichsoord
Grand Café Goejje Meijel
de Peelfluiter
Reijnen heeft 't
Omroep P&M
Frerichsoord
Grand Café Goejje Meijel
de Peelfluiter