Weert

Startplaats Weert is sinds 2023 gestopt.

Weert, ook wel de ‘Poort van Limburg’ genoemd, is een bruisende stad omringd door natuur, rust en ruimte. Een gezellig koopcentrum met overdekt winkelcentrum, bijzondere monumenten, leerzame musea, leuke evenementen en schitterende natuurgebieden bieden u als bezoeker volop mogelijkheden.

De stad is een centrumgemeente met een verzorgingsfunctie voor een gebied met ruim 100.000 inwoners en biedt een prima uitvalsbasis voor uitstapjes naar mooie gebieden in de directe omgeving. Weert grenst aan Noord-Brabant en België en ook Zuid-Limburg is gemakkelijk te bereiken.

Rijk aan cultuur

De cultuurliefhebber kan in Weert zijn hart ophalen. Binnen de singels, waar vroeger de grachten liepen, is het middeleeuwse stratenpatroon nog goed te zien. Hét pronkstuk vormt de monumentale Sint Martinuskerk in het hartje van de stad. Deze hallenkerk is uniek in haar soort. Ongeveer 10 keer per jaar kan de Lange Jan, zoals de Sint Martinustoren ook wel wordt genoemd, beklommen worden. In de intieme binnenstad vinden tal van activiteiten en evenementen plaats, die het centrum zo bruisend maken: straattheatervoorstellingen, de jaar- en paardenmarkt, het Huis van Nicolaas in de winter , Bospop in de zomer en in september natuurlijk de grote stadskermis, die tot een van de grootste kermissen in de Benelux gerekend mag worden.

Actief de natuur in

De natuurgebieden rond Weert maken deel uit van het grensoverschrijdend parklandschap Kempen-Broek, een grensgeval! Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant ligt het grenspark Kempen-Broek, een groot eigenzinnig landschap dat zich niet aan grenzen stoort. Het is de restant van een uitgestrekt moeras. Een aantal hoger gelegen, droge zandruggen steken hier boven uit. Na gedeeltelijke ontginningen is het uitgegroeid tot een mozaïek van landschappen. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Het is bijzonder en afwisselend landschap met moerassen, stuifduinen, bossen, heide, beekvalleien en landbouwgebieden en dat vormt samen het waardevolle gezicht van Kempen-Broek. In een vervlogen  geschiedenis was Kempen-Broek een ideale schuilpaats voor bokkenrijders en smokkelaars. Tevens doorkruist het kanaal de Zuid Willemsvaart Kempen-Broek van Nederweert tot aan Maastricht waarlangs grotendeels het oude jaagpad gebruikt wordt als fietspad zonder gestoord te worden door gemotoriseerd verkeer. Nu is het een heerlijke plek om ruimte te ontdekken en stilte te horen. Wandelaars, ruiters, menners maar vooral fietsers kunnen op hun eigen tempo de uitgestippelde route verkennen. Zie www.fietsen.123  (Weert) , www.fietsen.123 (Maaseik) , www.kempenbroek.be

Tal van verblijfsmogelijkheden

De verblijfsrecreant heeft het in Weert en omgeving voor het kiezen: bungalowparken, hotels, kampeerboerderijen, campings en niet te vergeten een passantenhaven voor degenen die Weert per boot willen aandoen. Midden in het centrum!

Informeer bij de plaatselijke Bruna/VVV, Markt 11, tel. 0495-534211.

Voor specifieke start/finish-informatie van startplaats Weert (klik hier)

En wanneer u meer informatie wilt over een van de 4 startplaatsen van Fiets4Daagse De Peel, bezoek dan een van de plaatselijke VVV’s . Dit zijn tevens de voorverkoop-adressen voor ons fietsevenement.

NTFU
NTFU